"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bengal Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Bengal Kedi Bakımı Püf Noktaları

Bengal kedi bakımı diğer domestik kedilerde olduğu gibi vakit ayırmanız ve özen göstermeniz gereken bir konudur. Bir insan kişisel bakımı için ayırdığı zaman kadar kedisine de zaman ayırmalıdır. Bakımdan kastettiğimiz sadece estetik görünüş değil aynı zamanda kedinizin sağlığının sağlanması ve sürdürülmesidir. Bakım faaliyetleriniz için en azından haftada bir gününüzün bir kısmını Bengalinize ayırmalısınız. Bengal kedileri için bakım faaliyetleri sahipleriyle kurdukları bağı kuvvetlendiren ve birlikte kaliteli zaman geçirilmesini sağlayan aktivitelerden biridir. Bu zamanı kedinizle daha da özel kılmak için bir ritüel haline getirebilirsiniz.

Kürk Bakımı

Öncelikle Bengal kedi bakımı ile ilgili kürk ve tüy bakımından bahsedelim; yumuşak bir kedi fırçasıyla tüylerin uzama yönüne doğru taramalarla başlayabilirsiniz. Boyun bölgesinden kuyruğa, omuz ve kalça bölgesinden aşağıya patilerine doğru tek yönlü tarayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken kedinizin baş ve pati bölgesine tarak ile temas etmemek. Eğer bu tarama şeklinden hoşlanırsa aynı şeyi gögüs ve göbek bölgesinde de uygulayabilirsiniz ve muhtemelen bu çok hoşuna gidecektir. Bu uygulama Bengalinizin tüylerinin karışmasını engelleyecek ve daha parlak ve düzgün görünmesini sağlayacaktır. Tüylerin kalitesini arttırmak için ise beslenme miktarı ve tipi ön plana çıkmaktadır. Ayrıca doğru beslenme alışkanlıklarını öğrenmek için veteriner hekiminize başvurabilirsiniz. Bengal kediniz dış ortamla ya da başka kediler ile temasta ise parazit ve deri kontrolünü düzenli olarak yapmalısınız. Tarama seansı sonrası özellikle göbek, boyun altı, ense gibi bölgelerin tüyler aralanarak kontrol edilmesi, ayrıca deri de herhangi bir lezyon, şişlik, renk değişimi olup olmadığı gözlemlenmelidir.

Bengal Kedisi Kürk Temizliği

Pati ve Tırnak Bakımı

Sıra geldi patilere… İç patinin pürüzsüz ve yumuşak olması gerekir. Bazen tercih edilen kedi kumunun özelliklerine bağlı olarak patinin iç kısmında kum taneleri kalabilr veya patiye batabilir. Ara ara yapacağınız pati kontrolü bu tarz istenmeyen durumları erkenden fark etmenizi ve önlem almanızı sağlayacaktır. Aynı şekilde tırnak bakımına da dikkat edilmelidir. Belli aralıklarla ne kadar sevmeselerde Bengal kedinizin sağlığı için tırnaklarını kesmeniz gerekecektir. Kesme işlemi için özel kedi tırnak makaslarının kullanılması önerilmektedir. Bengal kedisinin tırnaklarını nazikçe ve dikkatlice kesmelisiniz. Bengal kedisi tırnak bakımı steril makasla yapılmalıdır. Tırnaklarını kestikten sonra Bengaliniz onları bilemek isteyecektir. Bu nedenle her kedili evin olmazsa olmazı bir tırmalama tahtası, hem onun için hem de evdeki mobilyaların ve perdelerin geleceği için önemli olacaktır. Bengal kedi bakımı denince dikkat edilmesi gereken öncelikli konuların başında gelir.

Bengal Kedisi Tırnak Bakımı

Ağız ve Diş Bakımı

Bengal kedileri diğer kedilerden farklı olarak ısırmayı ve parçalamayı çok severler. Evdeki tuvalet kağıtları olsun, kağıt havlu olsun dışarı da unutayım demeyin. Hatta yeri gelir mobilyalar da dişlenmekten nasibini alır. Bu yüzden mutlaka kendisine ait ısırabileceği oyuncakları olmalı. Bu kadar çok ısırmayı seven kedinizin dişleri ve ağız içi sık sık kontrol edilmelidir. Arka dişlerden başlayarak dudaklarını hafif aralayıp dişlerin boyları ve renkleri iki taraflı kıyaslanmalı. Ayrıca kedilere özel diş fırçası ve diş macunu ile düzenli ve nazikçe fırçalanmalı. Açıkçası Bengaller ağız temizliğinden pek hoşlanmazlar. Belli aralıklarla diş üzerine uzmanlaşmış veteriner hekim ziyaretleri yapılmalıdır.

Bengal Kedisi Diş Fırçalama

Göz Bakımı

Bengal kedi bakımı listemizdeki bir başka konuda göz bakımıdır. Bengal kedilerinin gözleri de diğer kedilerin gözleri kadar hassastır. Düzenli olarak kontrol etmeniz ya da veteriner eşliğinde kontrolünü yaptırmanız onun sağlığı açısından iyi olacaktır. Kedilerin gözlerinde 3 adet kapak vardır. İkisi alt ve üst göz kapağı diğeri ise ince zar görünümünde üçüncü göz kapağıdır. Bu kapaklar ve göz zaman zaman kızarabilir, sulanabilir ya da farklı hastalık belirtileri gösterebilir. Bu durumda veteriner hekiminize danışarak uygun tedavi yöntemlerini öğrenebilir ve kedinizin gözüne uygulama yaparak tedavisini tamamlayabilirsiniz. Unutmayın kedinizin göz sağlığına dikkat etmezseniz gözünü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Aşı Zamanları

Aşı zamanlarının belirlenmesi ve doğru aşılarının yaptırılması bengal kedi bakımının hassas konusudur. Bengal kedinize yapılacak aşı hem sizi hem de kedinizi korumaya yönelik aşılardır. Bu aşılar kedinizin ömrünü uzatır ve sağlıklı bir hayat yaşamasına ortam hazılar. Yapılması gereken aşıları veteriner hekimizin gözetiminde aşı karnesine işlenerek yapılmasına özen gösterin. Aşı zamanlarını ertelemeyin ve bazı aşıların her yıl yenilenmesi gerektiğini unutmayın. Evde birden fazla kedi varsa hepsinin düzenli olarak aşılandığından emin olmalısınız yoksa birbirlerinden gelebilecek tehlikelere karşı tamamen açık olurlar bu da kedilerinizin hiç beklenmedik anlarda rahatsızlanmasına ve ölümüne neden olabilir. Kedinizi ihmal etmeyin!

Kediniz Hangi Aşılara İhtiyaç Duyar

Kedi Kumu ve Tuvalet Seçimi

Son olarak her kedinin seveceği kedi kumu farklıdır. Bunu farklı büyüklük ve cinsteki kedi kumlarını deneyerek beraber keşfetmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken tuvalet alanının kedinize yetecek kadar yüksek ve geniş olmasıdır. Bunun için uygun kedi tuvaletlerini ve kedi kumlarını petshop ya da internet üzerinden araştırarak alabilirsiniz. Doğru kedi tuvaleti ve kum seçimi evde kedinize ve kendinize temiz ve hijyenik bir ortam sağlamanız için şarttır.

Her ne kadar kedinizin sosyalleşmesi için ve diğer kedilerle oynamasını isteseniz de dış ortamdaki pek çok farklı kedi virüsünün var olması bir ev kedisi için tehlikeli hatta ölümcül olabilir. Siz de dışardan bu tarz tehlikeleri eve taşımamak için ellerinizi yıkamadan kedinize dokunmayın ve ayakkabılarınızı kedinizin erişemeyeceği bir yerde muhafaza edin.

Bengal kedisi sahibi olmadan önce bilmeniz gerekenlere dair güzel bir video

Bengal Kedisi Üretim Programı için TIKLAYIN

Bengal Kedisi Sağlığı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler için TIKLAYIN

Bengal Kedilerinin Beslenme ve Mama Zamanları için TIKLAYIN

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
Share
Instagram